CFD ialah instrumen yang rumit dan mempunyai risiko kerugian dengan cepat yang tinggi disebabkan oleh keumpilan. Sila ambil perhatian bahawa 71% daripada akaun pelabur runcit kami mengalami kerugian semasa berdagang CFD. Anda perlu mempertimbangkan jika anda memahami cara CFD berfungsi dan anda mampu mengambil risiko mengalami kerugian yang tinggi.

Temui Penganalisis kami

Penganalisis berpengalaman kami menyediakan kemas kini dan pandangan yang berterusan dari pasaran antarabangsa.

Meet the team

Ipek Ozkardeskaya

Penganalisis Pasaran

Jasper Lawler

Ketua Penyelidikan dan Pendidikan

Ketahui lebih lanjut mengenai penganalisis kami

Jasper Lawler

Ketua Penyelidikan dan Pendidikan

Jasper menyertai pasukan penganalisis pasaran di pejabat London pada tahun 2016, dan  berpengalaman selama sepuluh tahun yang bekerja di pasaran kewangan. Beliau menyampaikan ulasan, seminar dan webinar biasa mengenai berita pasaran, analisis dagangan, strategi dan psikologi.

Dia sering ditemuramah oleh BBC News, Bloomberg, CNBC dan Sky News, dan telah dipaparkan dalam The Times, Guardian dan Daily Telegraph.

Sebelum menyertai LCG, Jasper bekerja sebagai penganalisis pasaran dan sebagai ahli strategi pasaran di dua peniaga broker terkenal di City of London dan di Wall Street.

Beliau menulis mengenai pasaran harian secara meluas, serta ulasan mengenai pasaran saham AS, Eropah dan UK, FX dan komoditi. Jasper juga menganjurkan webinar analisis carta mingguan.

Beliau berkelayakan sebagai Chartered Market Technician (CMT) dengan Market Technician Association, dan memiliki ijazah dalam Kewangan dan Ekonomi.

Ipek Ozkardeskaya

Ipek Ozkardeskaya

Penganalisis Pasaran

Ipek adalah Penganalisis Pasaran Kanan di LCG dengan pengalaman selama lebih tujuh tahun dalam sektor kewangan.

Setelah menyertai LCG pada tahun 2015, Ipek mempunyai latar belakang teknikal yang kukuh dalam kewangan kuantitatif. Laporan pasaran hariannya meliputi skop besar topik kewangan dan ekonomi.

Ini sering dipaparkan dalam cawangan berita kewangan yang didambakan seperti Financial Times, CityAM dan MarketWatch.Sebelum menyertai pasukan LCG, Ipek bekerja sebagai ahli strategi FX untuk Swissquote Bank dan sebelum itu sebagai eksekutif jualan pelanggan di HSBC Private Bank di Geneva.

Ipek mempunyai Ijazah Sarjana dalam Kejuruteraan Kewangan & Pengurusan Risiko dan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari University of Lausanne. Dia fasih berbahasa Inggeris, Perancis dan Turki.