CFD ialah instrumen yang rumit dan mempunyai risiko kerugian dengan cepat yang tinggi disebabkan oleh keumpilan. Sila ambil perhatian bahawa 78% daripada akaun pelabur runcit kami mengalami kerugian semasa berdagang CFD. Anda perlu mempertimbangkan jika anda memahami cara CFD berfungsi dan anda mampu mengambil risiko mengalami kerugian yang tinggi.

Apa itu Matawang Kripto?

Matawang Kripto (Cryptocurrency) adalah mata wang digital yang hanya terdapat dalam rangkaian komputer yang disebut 'blockchain' di internet. Ianya adalah mata wang maya yang didesentralisasi dan wujud di luar perbankan tradisional tetapi masih boleh diniagakan seperti mata wang lain.

Bitcoin adalah Matawang Kripto yang asal dan paling terkenal tetapi kini terdapat 1000 kripto mata wang berdasarkan teknologi yang sama.

BAGAIMANA MATAWANG KRIPTO BERFUNGSI?

Matawang Kripto adalah sejenis wang tunai digital tanpa sebarang kuasa pusat, bermakna tiada seorang pun atau institusi (seperti bank pusat) mengawalnya. Idea ini sama dengan rangkaian Peer-to-Peer untuk perkongsian fail, iaitu semua orang di rangkaian berkongsi fail, mereka tidak disimpan pada hanya satu komputer.

Tidak mempunyai kuasa pusat yang dapat menghilangkan keperluan bagi mana-mana entiti yang boleh dipercayai dengan mengawal akaun, baki dan urus niaga. Dengan kata lain, ia meningkatkan ketelusan dan mengurangkan risiko perakaunan atau kesilapan yang palsu seperti 'perbelanjaan berganda' dalam sistem.

Penciptaan Matawang Kripto baru seperti bitcoin dimasukkan ke dalam pangkalan data yang dikenali sebagai blockchain. Mata wang ini dicipta apabila komputer mencetuskan satu set kompleks algoritma dalam proses yang dikenali sebagai perlombongan. Algoritma ini menggunakan Matawang Kripto untuk menjamin urus niaga dan mengawal selia penambahan unit tambahan bagi Matawang Kripto.

Di dalam rangkaian, setiap rekan mempunyai rekod sejarah lengkap semua urusniaga dan setiap baki akaun. Matawang Kripto wujud sebagai cara untuk menunjukkan transaksi kewangan. Lihat kitaran hayat transaksi di bawah.

LIFECYCLE TRANSAKSI

LIFECYCLE TRANSAKSI

Apakah itu teknologi Blockchain?

Semua urus niaga matawang kripto disimpan dalam lejar awam yang terpencil dan digital yang dipanggil Blockchain. Setiap transaksi baru mewakili 'blok' baru dalam 'rantai' semua transaksi. Rangkaian blok menggunakan teknologi ledger teragih (DLT) untuk menjelaskan transaksi mata wang digital. Pengguna-pengguna matawang kripto dapat menjejaki setiap transaksi yang pernah dibuat melalui blockchain, namun, nama pengguna yang membuat transaksi itu tidak diketahui. Satu salinan blockchain dimuat turun pada setiap nod rangkaian, menjadikan keperluan rekod pusat berlebihan.

Apa itu Perlombongan Matawang Kripto?

Perlombongan matawang kripto (atau Crypto coin atau Altcoin) adalah proses mengesahkan transaksi matawang kripto. Penambang Digital tidak menggunakan pickaxe tetapi sebaliknya, algoritma komputer yang kuat untuk mengetuk teka-teki kriptografi yang kompleks. Penambang diberi ganjaran dengan beberapa duit syiling baru untuk setiap urus niaga yang disahkan dan ditambah ke blok. Sesiapa sahaja boleh menjadi pelombong dengan perkakasan yang betul tetapi perlombongan Bitcoin, Ethereum dan matawang kripto popular lain kini dikuasai oleh operasi besar-besaran, terletak di kawasan yang mempunyai kos elektrik yang rendah.

Apa itu Kriptografi?

Kriptografi menggunakan kod matematik untuk menyimpan rahsia maklumat. Pengguna hanya boleh membaca mesej yang disulitkan jika mereka tahu kunci yang akan diterjemahkan ke bahasa biasa. Pada zaman komputer, kriptografi terlalu rumit untuk otak manusia bagi menguraikan supaya algoritma komputer menyulitkan dan mendekripsi. Salah satu contoh yang paling terkenal tentang penggunaan kriptografi ialah mesin Enigma yang digunakan oleh Nazi Jerman dalam Perang Dunia II, yang akhirnya dituturkan oleh ahli kriptologi British di Bletchley Park.

BAGAIMANA CARA MENGGUNAKAN MATAWANG KRIPTO

BAGAIMANA CARA MENGGUNAKAN MATAWANG KRIPTO

Matawang Kripto direka bagi menyediakan cara alternatif untuk membuat pembayaran dan urus niaga atas talian tetapi mereka masih belum digunakan secara meluas. Adalah kepercayaan bahawa, suatu hari, mata wang kripto akan (atau tidak akan) digunakan secara meluas yang menyebabkan semua spekulasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada dasarnya, pelabur bertaruh bahawa Matawang kripto akan digunakan sebagai wang.

Sebagai peringatan, wang sepatutnya berfungsi untuk tiga tujuan:

  1. Pertukaran medium (boleh digunakan untuk membeli dan menjual sesuatu)
  2. Satu unit akaun (dibahagikan kepada unit yang boleh mewakili nilai sebenar dalam pelbagai perkara)
  3. Nilai Simpanan (mengekalkan nilainya dari semasa ke semasa)

Terdapat banyak perdebatan mengenai matawang kripto sama ada ianya berkualiti dalam perkhidmatan.

Buat masa ini sekurang-kurangnya, masalah utama dengan menggunakan matawang kripto sebagai wang adalah turun naik harga. Kerana nilainya tidak menentu, tidak banyak peniaga menerima matawang kripto sebagai kaedah pembayaran, harga barang atau perkhidmatan harus berubah setiap hari untuk mengikuti dan perubahan harga terlalu banyak bergantung kepadanya untuk menampung nilainya. Semua perkara ini boleh berubah jika harga stabil.

PEMBATASAN TERHAD "SCARCITY"

Dalam kes Bitcoin, ia dipercayai secara meluas oleh ahli ekonomi arus perdana bahawa ekonomi tidak berfungsi dengan hanya 21 juta unit yang akan dikeluarkan. Di bawah sistem kewangan semasa, bank-bank boleh mencipta bekalan wang baru tanpa had melalui pinjaman bank. Nilai mata wang 'fiat' di bawah sistem kewangan semasa (seperti dolar AS) telah terhakis dari masa ke semasa dengan inflasi.

Bitcoin sepatutnya dimodelkan selepas logam berharga seperti emas (iaitu perlombongan) berdasarkan kekurangan yang membantu mengekalkan nilai. Hanya emas yang dapat di gali dari tanah dan pada suatu ketika ianya akan lenyap atau ia akan menjadi terlalu mahal untuk dijadikan aktiviti perlombongan yang berbaloi. Penyokong Bitcoin berhujah bahawa syiling dapat dibahagikan kepada unit-unit yang lebih kecil, yang akan mendapat nilai setelah jumlah penawaran bitcoin telah dilombong.

MATAWANG KRIPTO YANG PALING POPULAR

MATAWANG KRIPTO YANG PALING POPULAR

Bitcoin (BTC)

Bitcoin adalahmatawang kripto yang paling terkenal, paling mahal dan matawang kripto asal. Satoshi Nakamoto, yang identiti sebenarnya tidak pernah terbukti sepenuhnya, telah menciptakan Bitcoin pada tahun 2009. Bitcoin sangat menonjol sehingga setiap syiling kripto lain dipanggil altcoin, iaitu alternatif kepada Bitcoin. Tag harga besar untuk setiap Bitcoin telah melihat pelabur beralih kepada altcoin. Trik untuk pelabur adalah untuk mencari altcoin yang pada masa akan datang mungkin wujud dengan atau akhirnya menggantikan Bitcoin. Kebanyakan altcoin mencari penyelesaian kepada beberapa ketidaksempurnaan Bitcoin - terutama skalabiliti terhadnya. Setakat ini, permodalan pasaran Bitcoin kekal jauh dan lebih tinggi daripada alternatif yang terdekat.

Ethereum (ETH)

Ethereum adalah rangkaian blockchain awam yang diedarkan pada tahun 2015. Perbezaan utama antara Ethereum dan Bitcoin adalah fungsi rangkaian. Ia digunakan untuk mengesan pemilikan kriptografi, Ethereum digunakan untuk menjalankan kod pengaturcaraan untuk aplikasi terdesentralisasi. Rangkaian Ethereum mempunyai tokennya sendiri, yang dipanggil Ether. Ether ialah apa yang diperdagangkan tetapi sering disebut sebagai Ethereum. Premis utama ialah sesiapa yang ingin menggunakan teknologi blockchain boleh memancing pada Ethereum tanpa membina aplikasi sepenuhnya baru. Banyak altcoin baru yang dilancarkan melalui rangkaian Ethereum, dengan yang lebih besar seperti EOS, Zilliqa dan RChain akhirnya melancarkan blok kosong bebas.

Ripple (XRP)

Ripple adalah cara untuk memindahkan wang tetapi berfungsi secara berbeza dengan rangkaian Bitcoin. Ia tidak menggunakan teknologi blockchain dan tidak terhad kepada pemindahan syilingnya sendiri. Ripple membolehkan pemindahan sebarang jenis mata wang termasuk cryptos, mata wang fiat, emas dan bahkan mil udara. Bank mempunyai minat yang kuat dalam Ripple kerana kelajuan transaksi (10,000x lebih cepat daripada Bitcoin). Protokol Ripple mempunyai tokennya sendiri, yang boleh diniagakan tetapi 100,000 token telah dikeluarkan seperti saham syarikat, dan bukannya ditambang.

EOS (EOS)

EOS adalah matawang kripto asli protokol blockchain EOS.IO yang dilancarkan pada 2017. Tujuannya adalah untuk beroperasi sebagai platform kontrak pintar dan sistem operasi yang terdesentralisasi untuk menjadi tuan rumah aplikasi yang terdesentralisasi dan menawarkan storan terdesentralisasi. EOS.IO bertujuan untuk menyelesaikan masalah skalabilitas blok lama yang lebih lama seperti Bitcoin serta menghapuskan semua bayaran untuk pengguna dalam bidang kewangan tradisional. Token EOS yang diniagakan digunakan untuk mendapatkan bandwidth dan penyimpanan pada blockchain untuk aplikasi yang dibuat / digunakan oleh pemegang akaun.

Bitcoin Cash (BCH)

Wang tunai Bitcoin adalah 'besi keras' Bitcoin Classic yang terkenal (Bitcoin asal). Besi yang keras mencipta mata wang baru berdasarkan teknologi Bitcoin yang sedia ada. Alasan utama untuk membuatnya adalah menambah skalabiliti. Perubahan terbesar adalah disebabkan meningkatkan saiz blok untuk membolehkan pemprosesan lebih banyak transaksi sesaat (iaitu lebih cepat).

BAGAIMANA CARA UNTUK BERDAGANG BITCOINS

Walau apa pun nasib utama matawang kripto, pasaran tetap aktif dan menyediakan peluang perdagangan yang mencukupi.

Baca panduan LCG mengenai Bagaimana Cara untuk Berdagang Matawang Kripto

Mengapa berdagang Matawang Kripto bersama LCG

Perdagangan kripto popular seperti Bitcoin dan Ethereum
Perdagangan kripto popular seperti Bitcoin dan Ethereum
Tiada pertukaran atau kriptp wallet diperlukan
Tiada pertukaran atau kriptp wallet diperlukan
Tidak perlu memiliki apa-apa Matawang Kripto
Tidak perlu memiliki apa-apa Matawang Kripto
Sokongan pelanggan berdedikasi 24/5
Sokongan pelanggan berdedikasi 24/5