CFD ialah instrumen yang rumit dan mempunyai risiko kerugian dengan cepat yang tinggi disebabkan oleh keumpilan. Sila ambil perhatian bahawa 78% daripada akaun pelabur runcit kami mengalami kerugian semasa berdagang CFD. Anda perlu mempertimbangkan jika anda memahami cara CFD berfungsi dan anda mampu mengambil risiko mengalami kerugian yang tinggi.

Kebaikan dan kelemahan dagangan CFD

Dagangan Kontrak untuk Perbezaan atau CFD, seperti yang lazimnya dirujuk, ialah instrumen derivatif yang membolehkan para pedagang melakukan spekulasi mengenai pelbagai pasaran kewangan, tanpa mengambil pemilikan aset asas tersebut secara langsung. Kontrak yang dirujuk ialah perjanjian antara pembeli dan penjual untuk menukar perbezaan antara harga dibuka dan harga ditutup aset yang didagangkan.

APAKAH KEBAIKAN DAGANGAN CFD?

Sebagai instrumen derivatif, Kontrak untuk Perbezaan memberikan pelabur dengan pelbagai kebaikan jika dibandingkan dengan bentuk pelaburan lain yang lebih tradisional.

Berdagang Semasa Pasaran Mengalami Kenaikan dan Kejatuhan

Dengan CFD, pedagang boleh membuat spekulasi semasa pasaran mengalami kenaikan dan kejatuhan. Ini bermakna bahawa terdapat lebih banyak peluang perdagangan yang tersedia, kerana keuntungan boleh dibuat daripada pembelian atau penjualan Kontrak untuk Perbezaan pada pelbagai instrumen kewangan. Contohnya, apabila pelabur membeli saham syarikat atau saham, keuntungan hanya dapat diperoleh jika harga naik. Sebagai perbandingan, dengan CFD, pelabur juga boleh mendapat keuntungan dengan menjual saham jika mereka percaya nilai saham syarikat akan turun.

Berdagang Semasa Pasaran Mengalami Kenaikan dan Kejatuhan
Berdagang Semasa Pasaran Mengalami Kenaikan dan Kejatuhan

Melabur dalam pelbagai pasaran yang luas

Apabila mendaftar dengan broker CFD dalam talian seperti LCG (LCG), pedagang boleh melabur dalam pelbagai pasaran kewangan melalui platform dagangan dalam talian. Daripada satu akaun, pedagang mempunyai akses kepada Kontrak untuk Perbezaan ke atas tukaran mata wang asing, saham, indeks, logam lani, komoditi, bon dan ETF, yang menyediakan pelbagai peluang pelaburan.

MELABUR DALAM PELBAGAI PASARAN YANG LUAS

Berdagang di atas margin

Melalui penggunaan leveraj kewangan, pelabur boleh berdagang di pasaran dengan deposit awal yang lebih kecil. Pada dasarnya, Leveraj memain peranan sebagai pinjaman yang diambil oleh pedagang daripada broker mereka, membolehkan mereka menguasai kedudukan CFD yang lebih besar di pasaran dengan melabur modal yang lebih kecil, yang dikhaskan sebagai margin. Ini menjadikan dagangan CFD lebih mudah diakses dan berkesan dari segi kos berbanding kaedah pelaburan lain.

Tiada duti setem

Antara sebab lain yang dagangan CFD boleh menjadi berkesan dari segi kos berbanding bentuk pelaburan lain ialah, apabila berdagang Kontrak untuk Perbezaan, tiada duti setem dikenakan. Memandangkan CFD ialah instrumen derivatif, pelabur tidak mengambil pemilikan aset asas, oleh itu, duti setem tidak dikenakan.

No Stamp Duty

APAKAH KELEMAHAN DAGANGAN CFD?

Walaupun terdapat banyak manfaat dagangan CFD, pelabur juga mesti memastikan agar mereka memahami risiko yang terlibat sepenuhnya apabila berdagang derivatif kewangan.

Leveraj boleh menyumbang kepada kesan positif dan negatif terhadap kedudukan kewangan pelabur.

Berdagang di atas margin membolehkan pelabur membuka kedudukan CFD di pasaran dengan deposit awal yang lebih kecil, namun ia juga membawa paras risiko tertentu. Jika pedagang memasuki pasaran yang kekurangan modal dan menanggung hutang yang tinggi, hanya dengan pergerakan harga yang paling kecil boleh melenyapkan keseluruhan pelaburan mereka. Oleh itu, penting supaya pelabur memahami sepenuhnya cara dagangan CFD berfungsi dan mempunyai strategi pengurusan risiko yang baik sebelum

Amaran Risiko: Kontrak untuk Perbezaan (CFD) membawa risiko tinggi ke atas modal anda dan boleh mengakibatkan kerugian yang melebihi deposit awal anda. Perdagangan CFD mungkin tidak sesuai untuk semua orang, jadi pastikan anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat. LCG Capital Markets Limited (LCG BHS) adalah sebuah syarikat yang berdaftar di Komanwel Bahamas di bawah nombor pendaftaran: 200271 B. LCG BHS diberi kuasa dan dikawal selia oleh Securities Commission of Bahamad (SCB) dengan Lesen No. SIA-F194. Alamat berdaftar untuk LCG BHS ialah: Sassoon House, Shirley Street and Victoria Avenue, Nassau in the Island of New Providence, P.O.BOX SS-5383, Bahamas. Sila baca dengan teliti pendedahan Risiko yang berkaitan, yang terdapat di Dokumentasi Undang-undang ini

Peraturan Affiliate:
LCG Limited- Financial Conduct Authority (FCA no. 182110)
LCG (Cyprus) Limited- Cyprus Securities and Exchange Commission (Lesen No. 341/17)

Maklumat di laman web ini tidak diarahkan kepada penduduk negara-negara berikut: Australia, Belgium, Kanada, New Zealand, Singapura dan Amerika Syarikat, dan tidak bertujuan untuk disebarkan kepada, atau digunakan oleh, mana-mana orang di mana-mana negara atau bidang kuasa di mana pengedaran atau penggunaan akan bertentangan dengan undang-undang atau peraturan tempatan.

Laman web www.lcg.com/int/ dikekalkan oleh LCG Limited (selepas ini sebagai 'LCG LTD'). LCG LTD adalah sebuah syarikat yang berdaftar di England dan Wales di bawah nombor pendaftaran: 3218125. LCG diberi kuasa dan dikawal selia oleh Financial Conduct Authority (FCA) di bawah nombor rujukan firma: 182110. LCG LTD, LCG Int. dan LCG BHS adalah anak syarikat LCG. LCG Int. mengendalikan laman web https://int-my.lcg.com. LCG (INT) LIMITED OU adalah anak syarikat LCG Int. Limited ("Syarikat") dan bertindak sebagai penyedia pembayaran Syarikat.