Bagaimana cara berdagang dengan menggunakan matawang kripto

Matawang kripto sedang menaik dengan pesatnya. Satu hari berkemungkinan matawang kripto boleh diterima secara meluas sebagai wang dan menggantikan mata wang fiat seperti dolar AS dan pound British. Ini boleh menjadi kenyataan apabila kerajaan negara bergerak ke arah masyarakat tanpa menggunakan tunai.

Harga 'cryptos' seperti Bitcoin telah meningkat secara dramatik. Pada tahun 2011, satu bitcoin bernilai kurang daripada $ 1 tetapi menjelang 2017, ia bernilai hampir $ 20,000. Sejak itu harganya sangat tidak menentu, menawarkan peluang yang sangat baik untuk berdagang dalam keadaan pasaran yang semakin meningkat dan jatuh.

PERDAGANGAN MATAWANG KRIPTO CFDS

LCG menawarkan dagangan pada matawang Kripto CFD dengan kelas aset lain dalam satu akaun. Kontrak untuk Perbezaan atau CFD, seperti yang lazimnya dirujuk, merupakan instrumen derivatif yang membolehkan para pedagang untuk membuat spekulasi mengenai pelbagai pasaran kewangan, tanpa mengambil lansung pemilikan aset asas tersebut.

Untuk membaca lebih lanjut mengenai CFD klik di sini.

Matawang kripto didagangkan sebagai pasangan mata wang berbanding mata wang biasa. Sebagai contoh, Bitcoin, yang paling terkenal 'crypto' untuk didagangkan

  1. BTC/USD – Bitcoins valued in US dollars
  2. BTC/GBP – Bitcoins valued in British pounds
  3. BTC/EUR – Bitcoins valued in euros
  4. BTC/JPY – Bitcoins in Japanese yen
  5. BTC/CHF – Bitcoins in Swiss francs

Pertukan bitcoin atau wallet bitcoin tidak memerlukan akaun untuk diperdaganglam. LCG mengambil harga matawang kripto dari bursa yang paling boleh dipercayai seperti CoinDesk serta harga niaga hadapan CME untuk Bitcoin.

CONTOH PERDAGANGAN MATAWANG KRIPTO

Menggunakan CFD untuk berdagang dalam matawang kripto menawarkan fleksibiliti untuk mengambil kedudukan sama ada Bitcoin naik atau jatuh tanpa harus memiliki Bitcoin apa pun. Ini bermakna terdapat lebih banyak peluang perdagangan yang tersedia, kerana keuntungan boleh dibuat daripada membeli atau menjual matawang tersebut.

Kos utama apabila berdagang matawang kripto CFD adalah spread. Spread adalah perbezaan antara harga yang boleh anda beli dan harga yang boleh anda jual. Contohnya, harga Bitcoin boleh membuat tawaran 6000 / tawaran 6050, yang bermaksud spread adalah 50.

Klik di sini untuk mencari spread dan kos dagangan matawang kripto

Contoh dagangan Matawang Kripto 1: "Going Long"

Daripada mengambil pemilikan bitcoin, anda boleh meletakkan kedudukan "long position". Kedudukan anda akan meningkat dalam nilai apabila kenaikan harga bitcoin. Jika harga bitcoin jatuh, kedudukan anda akan kehilangan nilai.

Contoh dagangan Matawang Kripto  1: Going Long

Dalam contoh ini, harga Bitcoin ialah $ 6000/6050. Seorang peniaga membeli 5 CFDs Bitcoin untuk $ 6050. Setiap CFD bernilai 1 bitcoin (atau 100 Bitcoin sen) sehingga saiz kedudukannya ialah $ 30,250.

Jika harga naik 500 dolar ke $ 6500/6550 dan peniaga menutup kedudukannya pada $ 6500 (bernilai $ 32,500) mereka membuat keuntungan $ 2250. Sebagai alternatif, jika harga Bitcoin jatuh ke $ 5500/5550 (bermakna kedudukannya kini bernilai $ 27,500), sebaik kedudukan ditutup, ia akan bermakna kerugian $ 2750.

Contoh dagangan Matawang Kripto 2: "Going short"

Anda juga boleh meletakkan kedudukan 'short position' supaya jika harga bitcoin jatuh, kedudukan anda akan meningkat nilai dan jika harga naik, posisi anda berkurang nilai. Ini seolah-olah menjual saham syarikat.

Contoh dagangan Matawang Kripto  2: Going short

Dalam contoh ini, harga Bitcoin ialah $ 6000/6050. Seorang peniaga menjual 5 CFD Bitcoin pendek untuk $ 6000 jadi saiz kedudukannya ialah $ 30,000.

Jika harga naik 500 dolar ke $ 6500/6550 dan peniaga menutup kedudukannya pada $ 6550 (bernilai $ 32,750) mereka membuat kerugian sebanyak $ 2,750. Sebagai alternatif, jika harga Bitcoin jatuh ke $ 5500/5550 (bermakna kedudukannya kini bernilai $ 27,750), apabila kedudukannya ditutup, itu bermakna keuntungan $ 2,250.

PERINGATAN HARGA MATAWANG KRIPTO

Terdapat dua pendekatan utama untuk menganalisis matawnag kriptro: analisis asas dan teknikal. Analisis fundamental menggunakan berita dan peristiwa yang mempengaruhi duit syiling, pertukaran dan perniagaan kripto lain. Analisis teknikal hanya menggunakan data harga untuk memetakan kawasan sejarah bekalan dan permintaan untuk matawang kripto.

Fundamental

PERINGATAN HARGA MATAWANG KRIPTO

Peraturan kerajan, pengenalan teknologi matawang kripto baru dan masalah di bursa matawang kripto dapat mempengaruhi penawaran dan permintaan untuk koin.

Salah satu kelebihan dagangan matawang kripto adalah bahawa mereka kelihatan mempunyai korelasi yang minimum dengan kelas aset tradisional seperti bon atau pasaran saham.

Sebagai contoh peraturan kerajaan, pengenalan kontrak niaga hadapan Bitcoin CME secara meluas dikreditkan dengan membantu meletakkan harga teratas dalam harga Bitcoin pada 2017. Pelabur institusi yang cenderung lebih menurunkan harga mendorong harga menurun oleh jualan pendek kontrak baru.

Terdapat beberapa percubaan untuk memperkenalkan dana dagangan pertukaran Bitcoin. Khabar angin dana baru, yang boleh menarik lebih banyak pembeli kerana kemudahan akses kepada ETF melalui akaun perdagangan biasa, biasanya akan menghantar harga yang lebih tinggi. Berita berikutnya bahawa ETF tidak akan diluluskan oleh agensi seperti SEC di Amerika Syarikat kemudian memacu harga kembali lagi.

Prestasi syarikat matawang kripto, terutamanya di daerah dengan pemilikan yang tinggi seperti Korea Selatan dan Jepun cenderung mempunyai kesan yang lebih besar terhadap tindakan harga. Peretasan dan keruntuhan pertukaran mata wang digital Mt Gox dan YouBit menyebabkan pelabur kehilangan keyakinan terhadap keselamatan dana yang diadakan dalam matawang kripto dan menyebabkan kejatuhan harga bitcoin dan altcoin.

Analisis Teknikal

Fundamental

Sesetengah percaya kekuatan pedagang runcit yang tinggi menjadikan kripto lebih tepat pada corak carta tradisional dan indikasi kelebihan, kelebihan harga belian dan sebagainya.

Analisis teknikal boleh digunakan untuk mana-mana pasaran di mana harga boleh turun naik secara bebas dan data tersedia untuk melihat turun naik tersebut. Platform Trader LCG mempunyai suite lengkap semua petunjuk teknis dan alat grafik carta yang paling terkenal.

Baca lebih lanjut mengenai platform dagangan yang ditawarkan oleh LCG di sini.

DAGANGAN KRIPTO KE ATAS MARGIN

Dengan menggunakan leveraj kewangan, pelabur dapat berdagang dengan pasaran dengan deposit awal yang lebih kecil. Ini menjadikan perdagangan CFD lebih mudah diakses dan kos efektif daripada kaedah pelaburan lain. Walau bagaimanapun, ia juga membawa tahap risiko tambahan. Adalah penting bahawa pelabur memahami sepenuhnya bagaimana perdagangan CFD berfungsi dan mempunyai strategi pengurusan risiko yang baik sebelum membuka kedudukan.

JENIS ADVANCED ORDER UNTUK PERDAGANGAN KRIPTO

Dagangan matawang kripto dengan platform perdagangan yang maju di LCG akan menawarkan keupayaan untuk menggunakan jenis pesanan lanjutan untuk meletakkan perdagangan dan yang penting, untuk menguruskan risiko. Sebagai contoh, akan ada keupayaan untuk membeli atau menjual pada harga pasaran semasa atau memilih titik masuk pilihan menggunakan had dan menghentikan pesanan. Perintah ini akan dicetuskan secara automatik apabila harga matawang kripto mencapai tahap tersebut.

Mengapa berdagang matawang kripto bersama LCG

Perdagangan kripto popular seperti Bitcoin dan Ethereum
Perdagangan kripto popular seperti Bitcoin dan Ethereum
Tiada pertukaran atau wallet kripto diperlukan
Tiada pertukaran atau wallet kripto diperlukan
Tidak perlu memiliki matawang kripto
Tidak perlu memiliki matawang kripto
Sokongan pelanggan berdedikasi 24/5
Sokongan pelanggan berdedikasi 24/5