Cara melabur dalam saham

Dagangan saham merujuk kepada pelaburan dalam syarikat dan perbadanan awam yang disenaraikan dengan membeli sejumlah saham syarikat itu, yang juga dirujuk sebagai syer. Saham syarikat tersedia untuk didagangkan sebaik sahaja ia telah melengkapkan Tawaran Awam Permulaan (IPO) dan boleh dibeli di pasaran saham. Apabila berdagang saham, kejayaan pelabur secara intrinsik dikaitkan dengan syarikat yang mereka telah laburkan. Apabila berita di sekeliling syarikat tersebut adalah positif, harga sahamnya naik, memberikan keuntungan kepada pelabur. Sebaliknya, apabila keadaan tidak baik untuk syarikat, harga sahamnya akan jatuh dan pelabur akan mengalami kerugian.

Cara melabur dalam saham

CARA MEMBELI DAN MENJUAL SAHAM DALAM TALIAN

Walaupun dagangan saham dikendalikan secara tradisional di bursa fizikal, tempat transaksi dibuat di lantai dagangan, pertumbuhan dagangan dalam talian bermaksud bahawa peratusan besar dagangan saham kini dikendalikan secara digital.

Pengenalan derivatif kewangan seperti Kontrak untuk Perbezaan (CFD) juga telah membolehkan pedagang runcit daripada semua saiz membuat spekulasi di pasaran saham tanpa mengambil pemilikan sebenar saham syarikat. CFD membenarkan pedagang melabur dalam saham syarikat dengan modal permulaan yang kurang melalui penggunaan leveraj kewangan. Manfaat tambahan dagangan saham dengan menggunakan derivatif ialah, oleh kerana pelabur hanya membuat spekulasi ke atas harga saham syarikat, mereka boleh berdagang semasa pasaran sedang naik dan turun, memberikan peluang pelaburan tambahan. Tambahan pula, disebabkan tidak ada pemilikan aset asas, pelabur boleh mengelakkan caj yang berkaitan dengan dagangan saham secara tradisional, sementara masih mendapat manfaat daripada pembayaran dividen.

CARA MEMBELI DAN MENJUAL SAHAM DALAM TALIAN

Melalui penggunaan broker yang menawarkan khidmat pengurusan saham, seperti London Capital Group (LCG), pelabur boleh membeli dan menjual saham pelbagai syarikat global dalam talian, dari akaun dagangan tunggal. Sekiranya pedagang menjangkakan harga saham syarikat akan naik, mereka akan membeli (go long). Sebagai alternatif, sekiranya jangkaan bahawa harga saham akan jatuh, mereka boleh menjual (go short).

CARA MEMBELI DAN MENJUAL SAHAM DALAM TALIAN

Dagangan saham melalui CFD boleh menguntungkan, walau bagaimanapun, terdapat risiko yang pelabur perlu tahu sebelum memasuki pasaran. Terdapat juga beberapa faktor yang boleh mempengaruhi harga saham syarikat, yang penting bagi para pelabur untuk mengetahuinya jika mereka mahu berjaya.

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI HARGA SAHAM

Sebahagian daripada pembelajaran mengenai cara melabur dalam saham melibatkan pemahaman pelbagai faktor yang boleh menjejaskan nilai saham syarikat. Pelabur yang paling berjaya dalam dagangan saham ialah mereka yang mempunyai pengalaman komprehensif tentang cara dan sebab pasaran saham bergerak, serta pengetahuan yang mendalam tentang syarikat yang mereka laburkan.

Laporan Perolehan Positif

Pengeluaran laporan perolehan syarikat ialah penyumbang utama terhadap prestasi harga sahamnya. Laporan yang masuk melebihi data sebelumnya atau melampaui jangkaan dalam bidang seperti pendapatan dan keuntungan boleh menaikkan harga saham syarikat. Sebaliknya, jumlah yang teruk boleh memberi kesan negatif terhadap harga saham.

Pelancaran Produk

Berita mengenai syarikat sedang bersiap sedia melancarkan produk baharu yang inovatif atau revolusioner juga boleh memberi kesan ke atas harga saham. Pengumuman yang sedemikian boleh memacu jangkaan positif untuk kewangan masa depan syarikat dan seterusnya mendorong kenaikan nilai saham. Walau bagaimanapun, jika pengumuman produk baharu dipenuhi dengan sambutan yang tidak bersemangat atau negatif, saham syarikat akan jatuh teruk.

Perubahan Pengurusan Kanan

Perubahan dalam kakitangan pengurusan kanan boleh memberi kesan besar ke atas harga saham syarikat. Individu yang berada pada kedudukan ini mempunyai suara dalam merancang cara syarikat bergerak ke hadapan secara strategik dan pilihan perniagaan yang dibuat. Individu yang akan memasuki syarikat, sangat berpengalaman dan dihormati secara meluas dalam industri syarikat boleh menaikkan harga saham kerana persekitaran bersifat optimistik terhadap pelantikan mereka. Walau bagaimanapun, syarikat yang sentiasa melakukan perubahan kakitangan mungkin dilihat sebagai tidak stabil atau dalam masalah, yang boleh menyebabkan harga saham jatuh.

Berita Umum Industri

Di luar pengumuman khusus syarikat, berita umum daripada industri yang didiami syarikat juga boleh menjejaskan harga saham. Sebagai contoh, jika peraturan yang ketat diumumkan untuk mentadbir urus produk atau industri tertentu yang berkaitan dengan syarikat yang berkenaan, ini boleh menyebabkan kejatuhan harga saham kerana pelabur menjadi pesimistik mengenai potensi perolehan syarikat pada masa depan.

Sentiasa mengambil tahu mengenai berita dan pengumuman yang disiarkan di persekitaran industri dan syarikat yang diminati pelabur ialah satu daripada bahagian terpenting dalam pembelajaran tentang cara berjaya melabur dalam saham .

Mengapa berdagang saham bersama LCG

4,000+ saham global
4,000+ saham global
Penetapan harga berdaya saing
Penetapan harga berdaya saing
Pelaksanaan pesanan yang mengagumkan
Pelaksanaan pesanan yang mengagumkan
Kecairan mendalam dari bank peringkat teratas
Kecairan mendalam dari bank peringkat teratas